Węgiel z cukru

Zaskakujący efekt reakcji cukru z kwasem siarkowym(VI).

Kwas siarkowy(VI) ma właściwości silnie higroskopijne i w kontakcie z cukrem powoduje jego odwodnienie (dehydratację), więc w konsekwencji całkowitą degradację cząsteczek sacharozy z wydzieleniem węgla i wody. Reakcja jest egzotermiczna co skutkuje odparowaniem wody i "wypychaniem" zwęglonego cukru ze zlewki.

 

C12H22O11(s) → 12C(s) + 11H2O(aq), Podobnie zachowują się inne związki organiczne np.: celuloza (chusteczka higieniczna), albo  ludzka skóra, dlatego przy użytkowaniu kwasu siarkowego(VI) należy zachować szczególną ostrożność i stosować środki ochronne, przede wszystkim rękawice ochronne.

Twoja ocena: Brak Average: 4 (6 votes)

Komentarze

2

Dobre doświadczenie!

CZY MOGĘ PROSIĆ O JESZCZE JAKIEŚ DOŚWIADCZENIA ZWIĄZANE Z KWASEM SIARKOWYM (VI) ? PROSZĘ O SZYBKĄ ODPOWIEDŹ

Dodaj Komentarz

Plain text

  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.
CAPTCHA
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
11 + 2 =
Rozwiąż proszę powyższe zadanie matematyczne i wprowadź wynik.

Partnerzy Portalu

laboratoria.net

Rekomendowane Firmy

Notatek.pl - Materiały na studia: notatki, ćwiczenia, wykład

Laboratorium - Przegląd Ogólnopolski

Fiszkoteka