Wsypano 2 łyżeczki cukru do szklanki herbaty i wymieszano. Oblicz stężenie procentowe cukru w herbacie wiedząc, że 1 łyżeczka cukru ma 5 g, masa herbaty (bez cukru) wynosi 250 g.
Rozwiązanie:
Dane:
ms = 2 • 5 g =10 g
mherb. = 250 g.
Szukane:
Cp = ?.
Obliczenia:
Najpierw należy obliczyć masę roztworu, czyli słodkiej herbaty.
A)
Obliczamy masę roztworu (mr).
mr = ms + mherb.
mr = 10 + 250 = 260
mr = [g] + [g] = [g]
mr = 260 g.
Obliczamy stężenie procentowe (Cp).
10 g(s) ----------- 260 g(r)
X g(s) ------------ 100 g(r)
----------------------------------
X = (10 • 100)/260 = 3,85 g ⇒ Cp
Cp = 3,85 %
B)
Obliczamy masę roztworu (mr).
mr = ms + mherb.
mr = 10 + 250 = 260
mr = [g] + [g] = [g]
mr = 260 g.
Obliczamy stężenie procentowe (Cp).
Odpowiedź:
Stężenie procentowe cukru w herbacie wynosi 3,85 %.
- Dodaj komentarz
- 22854 odsłony
Komentarze
Dodaj komentarz