Oblicz stężenie procentowe cukru w herbacie.

ID:
CPP10

Wsypano 2 łyżeczki cukru do szklanki herbaty i wymieszano. Oblicz stężenie procentowe cukru w herbacie wiedząc, że 1 łyżeczka cukru ma 5 g, masa herbaty (bez cukru) wynosi 250 g.

 

Rozwiązanie:

Dane:

ms = 2 • 5 g =10 g

mherb. = 250 g.

Szukane:

Cp = ?.

Obliczenia:

 Najpierw należy obliczyć masę roztworu, czyli słodkiej herbaty.

A)

Obliczamy masę roztworu (mr).

mr = ms + mherb.

mr = 10 + 250 = 260

mr = [g] + [g]  =  [g]

mr = 260 g.

 

Obliczamy stężenie procentowe (Cp).

  10 g(s) -----------  260 g(r)
    X g(s) ------------ 100 g(r)
----------------------------------
X = (10 • 100)/260 = 3,85 g  ⇒ Cp

Cp3,85 %


B)

Obliczamy masę roztworu (mr).

mr = ms + mherb.

mr = 10 + 250 = 260

mr = [g]  + [g]  =  [g]

mr = 260 g.

 

Obliczamy stężenie procentowe (Cp).

Cp=msmr·100%Cp=10260·100=3,85Cp=gg·%=%Cp=3,85%

 

Odpowiedź:

Stężenie procentowe cukru w herbacie wynosi 3,85 %.

Dodaj komentarz

Partnerzy Portalu