Chemia żywności - jest działem chemii, który obejmuje technologię otrzymywania produktów spożywczych, metody ich obróbki chemicznej. Zajmuje się badaniami składu surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności. Omawia biochemiczne i chemiczne reakcje zachodzące w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania, oraz wpływ składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne żywności.
Poniżej znajduje się lista artykułów powiązanych z działem: Chemia żywności
Nazywam się Mateusz i jestem inicjatorem tego projektu. Moim marzeniem jest by portal Świat Chemii nie tylko dostarczał wartościowych treści i klarownych objaśnień zagadnień chemicznych, z którymi stykasz się w szkole czy na uczelni, ale by było to miejsce pełne ciekawostek i najnowszych informacji z dziedziny chemii. Po prostu chciałbym "zarazić" Cię moją pasją.
Czytaj dalej
Copyright © 2010 - 2024. All rights reserved.
Designed By Zymphonies